Berichten
11 / 07 / 2024

Op vakantie? Laat je huis inbraakproof achter

Denk je ook dat inbrekers alleen 's nachts toeslaan? Dan moet ik je uit de droom helpen. De meeste inbraken gebeuren juist overdag, vaak door een open raam of deur. Hoe zorg je ervoor dat jouw huis geen makkelijk doelwit wordt? Bijvoorbeeld wanneer jij ergens anders van een welverdiende vakantie geniet.

Gelukkig zijn er simpele manieren om inbrekers buiten de deur te houden, en het hoeft niet eens veel te kosten. Hier zijn vijf handige tips om je huis inbraakproof te maken:

 1. Kies slimme beplanting
  Die hoge struiken rondom je huis bieden de nodige privacy. Prettig voor jou maar ook handig voor ongenode gasten. Wil je het inbrekers lastiger maken? Ga voor lagere beplanting, zodat je huis goed zichtbaar is vanaf de straat.
 2. Berg waardevolle spullen op
  Het lijkt zo voor de hand liggend, maar toch laten we vaak onze smartphone of laptop gewoon op tafel liggen. Deze kleine, waardevolle spullen trekken inbrekers aan. Ze uit het zicht opbergen is een kleine moeite.
 3. Doe alsof je thuis bent
  Als je voor langere tijd weggaat, vraag dan de buren om je huis er 'bewoond' uit te laten zien. Een stapel post bij de deur is een teken voor inbrekers dat er niemand thuis is, net als de hele dag dichte gordijnen. En wanneer je buren er toch zijn, kunnen ze meteen de planten water geven.
 4. Investeer in goede sloten
  Goede sloten zijn cruciaal om inbrekers te weren. Ze maken methodes zoals het 'cilindertrekken' veel lastiger. Kijk bij het aanschaffen van sloten of ze voldoen aan de normen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
 5. Slimme apparaten
  Wil je de buren niet belasten? Geen probleem. Met de huidige technologie kun je van afstand zorgen dat je huis er bewoond uitziet. Bedien bijvoorbeeld het licht met een app of zet muziek aan terwijl je er niet bent. Een gewone lamp met een timer werkt natuurlijk ook prima.
 6. Merk je spullen
  Zet je naam en adres op waardevolle spullen en maak foto's. Dit zal een inbraak niet voorkomen, maar zorgt wel voor duidelijkheid over wie de ei genaar is. Mocht de politie de dader opsporen, dan heb je bewijs. Bovendien is het handig voor de verzekering als er toch iets gestolen wordt.

Wat weet jij van inbraakpreventie?
Wist je dat de meeste inbrekers niet lang van tevoren plannen maken? Ze lopen vaak met simpel gereedschap rond, op zoek naar een huis waar ze makkelijk binnen kunnen dringen. Benieuwd naar de motieven van inbrekers en hoe je ze voor kunt zijn? 
Test hier je kennis over inbraak en de beveiliging van je woning.

Inzicht in inbraken in jouw wijk
De politie houdt bij waar er wordt ingebroken. Check deze site van de politie voor meldingen in jouw omgeving en andere relevante informatie, zoals de contactgegevens van wijkagenten. Zo ben je er snel bij als er inbrekers actief zijn in de omgeving.

Lees verder
Berichten
Berichten
11 juli 2024

Op vakantie? Laat je huis inbraakproof achter

Hypotheken
11 / 07 / 2024

Druk op woningmarkt neem toe in sterke hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt liet in het tweede kwartaal van 2024 een stevige plus zien. Het aantal hypotheekaanvragen steeg maar liefst met 27,7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit komt neer op een totaal van 120.228 aanvragen. De stijging wil niet automatisch zeggen dat woningen eerder binnen financieel bereik komen. Vooral voor starters blijft de markt uitdagend, zo benadrukt directeur van HDN Jennifer op ’t Hoog. 

Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreert nagenoeg alle hypotheekaanvragen bij Nederlandse geldverstrekkers. Periodiek publiceert de vereniging cijfers over de hypotheekmarkt.

Opstromer nieuwbouw zet de toon
HDN bekijkt bij het registreren van hypotheekaanvragen het profiel van de aanvrager, onderverdeeld in meerdere categorieën. In de afgelopen maanden waren starters in het lagere koopsegment het meest actief. Inmiddels is de koppositie ingenomen door starters in een hoger segment.
Opvallend is ook de ‘opstromer nieuwbouw’, met een indrukwekkende groei van 81%, hoewel het gemiddelde hypotheekbedrag hier vrijwel onveranderd bleef. In deze categorie vallen woningkopers die al een eigen woning hebben en overstappen naar nieuwbouw.

Gepensioneerden actiever
In de niet-kopersmarkt blijft de ‘verbouwer’ aan kop, met 22.760 aanvragen. Een stijging van 30%. De grootste toename kwam echter van gepensioneerde aanvragers, met een groei van 47%. Als gepensioneerde kun je een hypotheek afsluiten of aanpassen om bijvoorbeeld overwaarde te benutten of de woning levensloopbestendig te maken.

Regionale verschillen hypotheekmarkt
De hypotheekmarkt liet landelijk een stijging zien, met de sterkste waardestijging van koopwoningen in Flevoland. Wat betreft hypotheken voor de aankoop van woningen groeide het aantal vooral in Zeeland, Overijssel, Friesland en Groningen. In deze provincies bedroeg de stijging meer dan 20%. Drenthe bleef iets achter, hoewel ook daar de kopersmarkt met meer dan 10% groeide. De markt voor niet-kopers liet zelfs een nog sterkere groei zien, waarbij Flevoland de ‘kleinste’ stijging kende met bijna 29%.

Gemiddelde hypotheekbedrag stijgt
Het gemiddelde hypotheekbedrag nam toe tot €360.750,  wat 9,5% hoger is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In de markt voor niet-kopers steeg het aantal onderhandse verhogingen met meer dan 40% naar 18.640. Wat betreft tweede hypotheken ging het om een plus van 33%, met een gemiddeld bedrag van €97.760. Dit bedrag was 15% hoger dan in het tweede kwartaal van 2023. Mensen gebruiken vaak een tweede hypotheek of verhoging om hun huis te verbouwen of te verduurzamen.

Druk op de toegankelijkheid
De stijgende woningprijzen zetten de toegankelijkheid van de hypotheekmarkt onder druk, vooral voor starters met een lager inkomen. Ondanks de stijging van 42% in aanvragen voor starters in het hogere segment, is de situatie voor reguliere starters veel minder rooskleurig. Het aantal aanvragen van starters in het lagere segment steeg slechts beduidend minder hard dan de rest van de markt.

Jennifer op ’t Hoog, directeur van HDN, geeft aan dat dit een zorgelijke trend is: “Je wilt dat jonge mensen in Nederland een eigen plek kunnen hebben en hun leven kunnen opbouwen, maar de realiteit is dat ze steeds langer thuis moeten blijven wonen. De gemiddelde leeftijd waarop mensen hun eerste huis kopen, is inmiddels gestegen tot 33 jaar. Dit is een serieuze uitdaging die vraagt om een gezamenlijke inspanning om een oplossing te vinden.”

Lees verder
Hypotheken
Hypotheken
11 juli 2024

Druk op woningmarkt neem toe in sterke hypotheekmarkt

Verzekeren
11 / 07 / 2024

Schade door noodweer? Dit dekt de gemiddelde woonverzekering

De eerste zomerstorm van 2024 is een feit. Afgelopen zaterdag werden windstoten tot 100 kilometer per uur gemeten. Een dergelijke windkracht staat garant voor vallende takken, omgewaaide schuttingen en rondvliegende spullen. Heb jij ook schade aan je woning of spullen door de storm? Dit kun je verwachten van je opstal- en inboedelverzekering.

Bij het in kaart brengen van de dekking van woonverzekeringen maken we onderscheid in je woning zelf, spullen in huis en alles in en rond je tuin.

Schade aan de woning zelf
Een opstalverzekering dekt schade aan de vaste onderdelen van je woning. Denk aan het dak, de muren, de vloeren en alles wat vastzit aan het huis. Dus als de wind een dakpan eraf blaast of er een boom op je huis valt, kan je aanspraak maken op de opstalverzekering. Ook als je een schutting of een garage hebt die deel uitmaakt van je eigendom, valt dit onder de opstalverzekering. Let bij de opstalverzekering op de voorwaarden. Zo kan er bijvoorbeeld een maximumvergoeding gelden en kan een deel van de schade voor eigen rekening zijn. 

Schade aan spullen in huis (en in de schuur)
Spullen in het huis vallen onder de inboedelverzekering. Deze verzekering dekt de schade aan je losse spullen in huis. Je meubels, elektronica, kleding, eigenlijk alles wat je kunt oppakken en verplaatsen. Stel je voor, de wind slaat een raam kapot en je televisie wordt beschadigd door binnenwaaiende regen. De inboedelverzekering kan de schade vergoeden.

Een inboedelverzekering dekt vaak ook spullen in bijgebouwen zoals een schuur, mits deze goed afgesloten zijn. Handig om te weten als je bijvoorbeeld dure tuinmeubels in de schuur hebt staan. Vergeet niet om goed in de polisvoorwaarden te kijken naar uitsluitingen en voorwaarden. Zo kan het zijn dat er een maximumbedrag geldt voor specifieke spullen, zoals sieraden en elektronica.

Schade aan spullen rondom het huis
Inmiddels weten we hoe het zit met spullen in huis en het huis zelf. Hoe zit het met de spullen in de tuin en rondom het huis? Denk aan de dure BBQ, tuinmeubels of het verwarmde zwembad. Hoewel sommige woonverzekeringen deze spullen deels dekken, is het vaak niet standaard en kan er een extra dekking nodig zijn.

Het is slim om na te gaan of je tuinspullen onder de opstal- of inboedelverzekering vallen en wat precies gedekt wordt. Sommige verzekeringen bieden een beperkte dekking voor schade aan tuinmeubels door storm, maar dit kan variëren per verzekeraar.

Voorwaarden en uitsluitingen
Houd rekening met de voorwaarden en uitsluitingen die verzekeraars hanteren. De gemiddelde verzekeraar zal schade bijvoorbeeld niet vergoeden als deze is ontstaan door nalatigheid, zoals een slecht onderhouden dak. Ook kan er een eigen risico van toepassing zijn, wat betekent dat je zelf een deel van de schade moet betalen voordat de verzekering in actie komt.

Verder kunnen er specifieke uitsluitingen zijn voor bepaalde soorten schade. Denk aan schade door vallende bomen die in slechte staat waren of schade door stormvloeden. Daarom is het altijd raadzaam om de polisvoorwaarden goed door te nemen.

Lees verder
Verzekeren
Verzekeren
11 juli 2024

Schade door noodweer? Dit dekt de gemiddelde woonverzekering

Hypotheken
27 / 06 / 2024

Gemiddelde woning 8,6 procent duurder dan vorig jaar

In mei 2024 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland verder gestegen. Gemiddeld waren de woningen 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook in vergelijking met april 2024 zijn de prijzen verder toegenomen, met een stijging van 1,1 procent. Deze gegevens zijn afkomstig uit de prijsindex voor bestaande koopwoningen, gepubliceerd door het CBS en het Kadaster.

In juli 2022 bereikten de prijzen van bestaande koopwoningen hun hoogtepunt. Na deze piek volgde een periode van dalende prijzen, maar sinds juni 2023 is er weer sprake van een opwaartse trend. De prijsindex laat zien dat de prijzen in mei 2024 gemiddeld 1,8 procent hoger lagen dan tijdens de piek in juli 2022. Dit ondanks de lichte afkoeling van de woningmarkt in de afgelopen maanden.

Stijging van het aantal woningtransacties
Het Kadaster heeft ook gemeld dat het aantal woningtransacties in mei 2024 fors is toegenomen. Er werden in die maand 17.591 woningtransacties geregistreerd, wat een stijging van 16,5 procent betekent ten opzichte van mei 2023. Over de eerste vijf maanden van 2024 werden er in totaal 77.721 woningen verkocht, bijna 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers over de woningverkopen zijn een goed teken voor zowel kopers als verkopers. Meer verkopen is een indicatie van een betere doorstroming, waardoor mensen eerder een volgende woning vinden die voldoet aan veranderende woonwensen. Voor starters, die aan het begin van de koopketen staan, is het ook positief.

Gemiddelde verkoopprijs woning €445.430
In mei 2024 lag de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning op €445.430. Voor het bepalen van de prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt niet de transactieprijs maar de prijsindex gebruikt. De prijsindex houdt rekening met kwaliteitsverschillen tussen woningen, terwijl de gemiddelde transactieprijs dit niet doet. Hierdoor krijg je minder grote schommelingen als er bijvoorbeeld relatief veel vrijstaande woningen of andere duurdere type huizen worden verkocht in een bepaalde periode.

Huizenmarkt blijft sterk
De huizenmarkt blijft op dreef. Voor de recente prijsstijging zijn verschillende oorzaken te noemen. Ten eerste blijft de vraag groter dan de vraag. Het tekort aan passende koopwoningen is lastig op te lossen. Het aantal nieuw opgeleverde woningen kwam in de eerste 4 maanden van dit jaar uit op het laagste niveau sinds 2017. Gemeenten twijfelen over de ambitieuze bouwdoelen van de nieuwe coalities.

Naast de schaarste in het aanbod gaat het Nederland economisch nog voor de wind. De lonen zijn gestegen in het afgelopen jaar, terwijl de stijging van de inflatie is afgevlakt. Hier komt bij dat een deel van de kopers overwaarde of eigen middelen in kan zetten bij de koop. Factoren die een stijging van de woningprijs kunnen verklaren.

De woningmarkt in Nederland blijft uitdagend. Wil je weten wat jij maximaal kunt lenen voordat je op zoek gaat naar de ideale woning? Laat het weten via het onderstaande formulier. Wij zorgen ervoor dat je goed geïnformeerd de woningmarkt op kan.

Lees verder
Hypotheken
Hypotheken Niet gecategoriseerd
27 juni 2024

Gemiddelde woning 8,6 procent duurder dan vorig jaar

Hypotheken
13 / 06 / 2024

Eerste renteverlaging door de ECB sinds 2019

Voor het eerst sinds september 2019 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rente verlaagd. Deze rente daalde met 0,25 procentpunt naar 3,75 procent. De verlaging is goed voor beleggers maar minder voor spaarders. Wat kunnen we in de komende jaren verwachten?

De afgelopen jaren heeft de ECB de rente herhaaldelijk verhoogd, om daarmee de inflatie te omlaag te krijgen. Inmiddels gaat het de goede kant op met de inflatie, waardoor de Centrale Bank ruimte ziet voor de renteverlaging.

Recentste inflatiecijfers
Hoewel het erop leek dat de inflatie dit jaar zou afnemen, bleek vorige week dat de prijsstijgingen van producten en diensten in de eurozone in mei iets waren toegenomen. Het inflatiegemiddelde steeg naar 2,6 procent, wat twee procentpunten hoger was dan de maand ervoor. In Nederland bleef de inflatie stabiel op 2,7 procent, hetzelfde niveau als in april. De ECB ziet 2 procent als een gezond inflatiecijfer.

Rente in de achtbaan
In juli 2022 versoepelde de ECB voor het eerst het rentebeleid. De rente ging destijds van -0,5 procent naar nul. Hiermee kwam een eind aan de jarenlange negatieve rente. In het daaropvolgende jaar werd de rente in 9 stappen verhoogd tot 4 procent, een historisch hoogtepunt voor de ECB.

Aandelen omhoog, spaarrente stabiliseert
De aandelenmarkten reageerden positief op de renteverlaging. Lagere rentes maakt beleggen in aandelen in principe aantrekkelijker. Het alternatief geld uitlenen wordt namelijk minder voordeliger bij dalende rentes.

Dat brengt ons bij de spaarrente. Over het algemeen remt een renteverlaging vanuit de ECB ook de rente die jij ontvangt over je spaargeld. Banken passen hun rente aan met de ECB-rente als basis. Als sparen minder oplevert, zijn consumenten bovendien eerder geneigd geld uit te geven in plaats van het op te potten. Een effect dat de ECB ook wil bereiken met de verlaging.

Toekomstverwachtingen
De ECB verwacht dat de inflatie dit jaar gemiddeld 2,5 procent zal bedragen, om in 2025 te dalen naar 2,2 procent en in 2026 op 1,9 procent uit te komen. Als deze voorspellingen uitkomen, kunnen we een verdere stabilisatie of daling van de rente verwachten. De ECB wil voorkomen dat de inflatie te veel daalt, waardoor er weer andere problemen kunnen ontstaan. Zo stellen consumenten bij een te lage inflatie aankopen vaker uit tot later, omdat ze minder last hebben van prijsstijgingen in de toekomst. Dit uitstelgedrag heeft een negatief effect op de economische groei.

De renteverlaging kwam niet uit de lucht vallen. Voor de komende tijd wordt verwacht dat de rente verder omlaag kan. Hierbij wel de aanname dat de inflatie daadwerkelijk onder controle is. Stel dat de energiemarkt bijvoorbeeld weer op hol slaat, kan het plaatje weer snel veranderen. We blijven de ontwikkelingen volgen. 

Lees verder
Hypotheken
Hypotheken Niet gecategoriseerd Sparen & Beleggen
13 juni 2024

Eerste renteverlaging door de ECB sinds 2019

Zorg
04 / 06 / 2024

Nieuwe coalitie zet mes in eigen risico zorgverzekering

Heb je zorg nodig, dan betaal je in veel situaties een deel van de kosten zelf. Dit eigen risico gaat in de komende jaren fors omlaag. Van € 365 nu naar € 165 in 2027. Hiermee gaat een lang vervulde wens van onder andere de PVV en de SP in vervulling. Wat kun je verwachten en is ook al bekend wat er met de zorgpremie zelf gebeurt? We brengen het in kaart.  

Het eigen risico is al jarenlang een heet hangijzer in de politiek en de samenleving. Politieke partijen hebben hier vaak verschillende standpunten over. Voor de grootste partij, de PVV, was het een belangrijk verkiezingsthema. Tijdens de verkiezingsdebatten werd benadrukt dat het eigen risico een grote last is voor veel Nederlanders, met name voor mensen met lagere inkomens en chronische aandoeningen. Bij voorkeur had de partij het eigen risico helemaal afgeschaft. Iets dat financieel lastig te realiseren valt.

Eigen risico terug naar het niveau van 2010
In 2010 was het eigen risico €170,- per jaar. Met de nieuwe plannen zou het eigen risico dus opnieuw rond dit bedrag komen te liggen. Dit zou een aanzienlijke verlaging betekenen in vergelijking met het huidige bedrag van €385,-. Voor veel mensen zou dit een financiële meevaller zijn, omdat zij minder uit eigen zak hoeven te betalen voordat hun verzekering de zorgkosten vergoedt.

Eigen risico in delen berekend
Uit de woorden van Pieter Omtzigt in het recente debat over de coalitieplannen blijkt het plan om het eigen risico in de toekomst niet meer in één keer te berekenen. Hoe werkt dit in de praktijk? Stel je hebt zorg nodig dat onder het eigen risico valt. Je betaalt dan bijvoorbeeld € 50 zelf vanuit het eigen risico, ook wanneer de zorgkosten hoger zijn. Heb je vervolgens daarna nieuwe behandelingen nodig hebt, wordt er weer €50 in rekening gebracht. Dit totdat het totaal van € 165 bereikt is. De exacte invulling is overigens nog niet bekend.

Wat valt er ook alweer onder het eigen risico?
Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen voor zorgkosten, voordat je zorgverzekering deze kosten vergoedt. Voorbeelden zijn kosten voor medicijnen, ziekenhuisbezoeken en bepaalde behandelingen. Zaken als een bezoek aan de huisarts of bezoek aan de eerste hulp vallen niet onder het eigen risico.

De maandelijkse zorgpremie
Voor de forse verlaging van het eigen risico vanaf 2027 wordt een greep uit de staatskas gedaan. In totaal is het kostenplaatje hiervoor € 4,3 miljard. Deze kosten zullen in de jaren daarna nog verder oplopen.

Nog niet duidelijk is of de plannen ook gevolgen hebben voor de zorgpremie die je betaalt in de komende jaren. In principe zou dit niet hoeven, aangezien het eigen risico niet voor rekening van de zorgverzekeraars komt. Toch valt nog te bezien of dit in de praktijk ook het geval is.

Voor wie regelmatig zorg nodig heeft, is de halvering van het eigen risico goed nieuws. Wel is is enig geduld nodig. Een kleine troost is dat het eigen risico in de jaren tot 2027 in ieder geval niet zal stijgen.

Lees verder
Zorg
Zorg
04 juni 2024

Nieuwe coalitie zet mes in eigen risico zorgverzekering

Niet gecategoriseerd
15 / 05 / 2024

Verklein het risico op een pensioengat

Je kent ze wel, pensioenplaatjes van senioren die op een zonovergoten strand genieten van hun oude dag. BIj voorkeur onder een palmboom, met een verkoelend drankje in de hand. Een goed vooruitzicht, dat alleen lang niet voor iedereen haalbaar is. Zeker niet voor mensen bij wie een pensioengat dreigt. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Een pensioengat ontstaat wanneer er een tekort is in je pensioenopbouw, waardoor je na je pensioen minder inkomsten ontvangt dan verwacht of nodig is om comfortabel te kunnen blijven leven. Het nadeel van een pensioengat kan betekenen dat je je levensstandaard drastisch moet aanpassen, of dat je in het ergste geval financieel in de problemen komt.

Hoe ontstaat een pensioengat?
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een pensioengat. Een veelvoorkomende oorzaak is het wisselen van baan. In Nederland bouw je via je werkgever pensioen op, maar niet elke pensioenregeling is hetzelfde. Wanneer je van werkgever wisselt, kan het gebeuren dat je bij je nieuwe werkgever onder een minder gunstige pensioenregeling valt. Een ander risico is dat je hierdoor in een bepaalde periode geen pensioen opbouwt.
Het kan ook zijn dat je tijdelijk niet werkt, bijvoorbeeld door ziekte of een sabbatical. Ook veranderingen in je persoonlijke situatie, zoals een echtscheiding, kunnen invloed hebben op de hoogte van je uiteindelijke pensioen.

Wat kun je doen om een pensioengat te voorkomen?
Gelukkig zijn er manieren om een pensioengat te voorkomen, of in ieder geval de gevolgen ervan zo klein mogelijk te maken. Enkele tips zijn:

 1. Weet hoe je ervoor staat
  Dit klinkt logisch, maar veel mensen weten niet hoeveel pensioen ze opbouwen. Door regelmatig je pensioenoverzicht (UPO) te bekijken, kun je zien hoeveel pensioen je opbouwt en of er actie nodig is.
 2. Zorg voor een aanvulling op het reguliere pensioenpotje
  Als je merkt dat je pensioenopbouw tekortschiet, kun je overwegen om extra bedragen aan je pensioenfonds over te maken. Dit kan soms via je werkgever, maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals een lijfrentepolis of banksparen voor je pensioen.
 3. Start met een persoonlijk spaar- of beleggingsplan
  Naast het traditionele pensioensparen, kun je ook zelf een bedrag opzij zetten in een spaar- of beleggingsrekening.
 4. Blijf op de hoogte van wijzigingen in pensioenwetgeving
  De regels rond pensioenen kunnen veranderen. Door goed geïnformeerd te blijven, kun je beter inspelen op deze veranderingen en eventueel je tactiek veranderen.

Pensioenplanning is vaak ingewikkeld en er is geen aanpak die past bij iedere situatie. Een goed pensioenplan hangt vooral af van je wensen en mogelijkheden. Kun je nu relatief eenvoudig een bedrag missen per maand? In dat geval is het eenvoudiger dan wanneer je iedere maand net de eindjes aan elkaar kunt knopen. Daarnaast spelen ook fiscale zaken een rol bij het uitstippelen van een pensioenplan. Goed financieel advies is hierbij vaak onmisbaar.

Een pensioengat kan een serieuze bedreiging zijn voor je financiële mogelijkheden op latere leeftijd. Door tijdig maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je ook na je pensionering van een comfortabel inkomen kunt genieten. Niet het leukste onderwerp om je in te verdiepen, maar een goede investering in je eigen toekomst

Lees verder
Niet gecategoriseerd
Niet gecategoriseerd Pensioen
15 mei 2024

Verklein het risico op een pensioengat

Sparen & Beleggen
01 / 05 / 2024

Inflatie bepalend voor de richting van hypotheekrentes

Inflatie is zo’n verzamelterm uit economieboeken. De kans is groot dat jij al lang geen economieboek meer open hebt geslagen. Toch heeft inflatie veel invloed op je eigen financiën. Onderschat bijvoorbeeld niet het effect op de hypotheekrente die je betaalt. Ook voor het rendement op spaargeld speelt inflatie een grote rol. Laten we eens verder kijken naar het verband tussen inflatie en rentestanden.

Even terug naar de basis. Inflatie kun je omschrijven als de snelheid waarmee de prijzen van goederen en diensten stijgen. Als de prijzen stijgen, daalt de koopkracht van geld. Dat betekent dat je met dezelfde hoeveelheid geld minder kunt kopen dan voorheen. Inflatie wordt vaak gezien als een graadmeter van de economische gezondheid. Een matige inflatie wijst op een groeiende economie, terwijl deflatie vaak een voorteken is van economische problemen.

Inflatie en de invloed op hypotheekrente
Centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank in de eurozone, gebruiken rentetarieven als één van hun belangrijkste wapens om de inflatie te sturen. Wanneer de inflatie te hoog is, kunnen centrale banken besluiten om de rentetarieven te verhogen. Dit maakt lenen duurder, waardoor zowel particulieren als bedrijven minder uitgeven. Hierdoor wordt de inflatie geremd.

Hypotheekrentes zijn onder andere afhankelijk van deze beleidsrente. Wanneer een centrale bank de rente verhoogt om inflatie tegen te gaan, zullen de banken volgen door ook hun hypotheekrentetarieven te verhogen. Dit heeft invloed als je een nieuwe hypotheek afsluit of de rentevaste termijn van jouw hypotheek afloopt. Andersom is dit uiteraard ook het geval. Bij een daling profiteer je als woningkoper vroeg of laat van een lagere rente. Variabele rentes zullen het eerst meebewegen.

Rentebeleid in de komende tijd
In de afgelopen tijd was de invloed van centrale banken goed te zien. Beleidsrentes zaten stevig in de lift. Huizenkopers moeten hierdoor rekening houden met hogere hypotheekrentes, wat een rem vormt op de stijging van de huizenprijzen. De Europese Centrale Bank (ECB) probeerde met meerdere renteverhogingen de torenhoge inflatie af te remmen.

Deze opzet lijkt effect te hebben, al wordt de ECB geholpen door de gedaalde prijzen voor olie en gas. Voor de komende periode wordt verwacht dat de beleidsrentes eerder dalen dan stijgen. Kanttekening is wel dat dit naar verwachting minder snel zal gaan dan eerder werd aangenomen. Reden voor het laatste is de wereldeconomie, die tot nu toe goed door blijft draaien.

Effect inflatie voor spaarders
Voor spaarders heeft het effect van inflatie twee kanten. Aan de ene kant profiteer je ervan als de rente op je spaar- of depositorekening stijgt. De keerzijde is wel dat je koopkracht door inflatie afneemt. Met andere woorden, als prijzen van producten en diensten stijgen kun je voor iedere euro minder boodschappen, benzine of andere spullen kopen. Is de spaarrente lager dan de inflatie, dan ga je er onder de streep op achteruit.

We houden je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van inflatie en rente. Mocht je intussen vragen hebben over jouw huidige hypotheek of de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten, neem vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier.

Lees verder
Sparen & Beleggen
Sparen & Beleggen
01 mei 2024

Inflatie bepalend voor de richting van hypotheekrentes

Pensioen
01 / 05 / 2024

Een scheiding en de gevolgen voor het partnerpensioen

Een echtscheiding is niet alleen emotioneel een ingrijpende gebeurtenis, maar ook financieel kan het veel veranderingen met zich meebrengen. Eén van de zaken die tijdens het scheidingsproces vaak over het hoofd wordt gezien is het partnerpensioen. Dit terwijl het belangrijk is om dit goed te regelen. We geven alvast een voorzet over welke rechten en plichten er ontstaan en hoe je kunt zorgen voor een goede voorbereiding. 

Partnerpensioen, ook wel nabestaandenpensioen genoemd, is een pensioenuitkering die bedoeld is voor de partner van de pensioengerechtigde na diens overlijden. Dit pensioen kan belangrijk zijn voor de financiële zekerheid van de achterblijvende partner. Bij een scheiding veranderen de uitgangspunten rond het nabestaandenpensioen.

De regeling van partnerpensioen bij echtscheiding
Wanneer je gaat scheiden, wordt het tot dan toe opgebouwde partnerpensioen in principe verdeeld volgens de regels van de Wet Verevening Pensioenrechten bij scheiding (WVPS), tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. Afwijkingen op deze wet kunnen bijvoorbeeld zijn vastgelegd in huwelijkse voorwaarden of een echtscheidingsconvenant. Belangrijk om te benadrukken is dat alleen het partnerpensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk verdeeld wordt tussen de ex-partners.

Rechten en plichten
Na een scheiding heb je als ex-partner in principe recht op een deel van het partnerpensioen van je voormalige echtgenoot. Dit recht blijft bestaan, ook als je ex-partner na de scheiding opnieuw trouwt of een nieuwe partner krijgt. Wat betreft de plichten is het belangrijk dat je als ex-partners elkaar blijft informeren over veranderingen die invloed kunnen hebben op het partnerpensioen. Denk aan hertrouwen of verhuizen naar het buitenland.

Voorbereiding op verdelen partnerpensioen
Om je goed voor te bereiden op de verdeling van het partnerpensioen bij een scheiding, is het verstandig om tijdig alle benodigde informatie te verzamelen over de pensioenregelingen die van toepassing zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 • Start met een inventarisatie
  Begin met een volledige inventarisatie van alle pensioenrechten die jij en je partner hebben opgebouwd, zowel tijdens als buiten de periode van het huwelijk.
 • Laat je informeren
  Het is vaak complex om de exacte waarde en verdeling van pensioenrechten te bepalen. Een pensioenadviseur kan hier duidelijkheid in bieden en helpen bij het maken van afspraken die voor beide partijen eerlijk zijn.
 • Leg afspraken vast
  Leg alle gemaakte afspraken rondom het partnerpensioen duidelijk vast in het echtscheidingsconvenant. Dit voorkomt veel voorkomende misverstanden en problemen in de toekomst.
 • Informeer de pensioenuitvoerder
  Zodra de scheiding is afgerond en alle afspraken zijn gemaakt, moet de pensioenuitvoerder op de hoogte worden gesteld van de scheiding en de gemaakte afspraken. Dit zorgt ervoor dat het pensioen in de toekomst juist wordt uitbetaald.

Het regelen van het partnerpensioen bij een scheiding kan een complex zijn, maar zorgt wel voor helderheid. Zorg voor een goede voorbereiding en voorkom dat het nog geregeld moet worden als de scheiding allang rond is.

Lees verder
Pensioen
Pensioen
01 mei 2024

Een scheiding en de gevolgen voor het partnerpensioen

Verzekeren
01 / 05 / 2024

Nieuw systeem schadevrije jaren uitgesteld

Als je een autoverzekering aanvraagt, ben je als klant zelf verantwoordelijk voor het opgeven van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Opvallend genoeg blijkt uit gegevens van verzekeraars dat maar liefst de helft van deze opgaven niet klopt. Het nieuwe systeem dat hier verandering in moet brengen wordt uitgesteld. 

Het doorgeven van een foutief aantal schadevrije jaren kan zorgen voor te lage of te hoge verzekeringspremies. Op dit moment merken verzekeraars deze fouten vaak pas op wanneer ze een check uitvoeren in Roy-data, het huidige systeem waar schadevrije jaren op dit moment in worden bijgehouden.

Overzicht schadevrije jaren niet altijd actueel
Op dit moment geeft je verzekeraar maar één keer per jaar de actuele stand door in je jaaroverzicht. Ontvang je op 20 juli het overzicht, maar rijdt je op 21 juli schade? Dan is het jaaroverzicht al niet actueel meer. Hetzelfde geldt voor het Roy-data systeem. De verzekeraar past hierin de schadevrije jaren pas aan wanneer je de verzekering opzegt. Voor de meest actuele stand kun je dus het beste contact opnemen met de verzekeraar.

Nieuwe systeem gaat anders werken
Het nieuwe systeem voor schadevrije jaren gaat alle gegevens centraal bijhouden en berekenen. Dit betekent dat verzekeraars zelf niet meer de berekeningen hoeven te doen. In plaats daarvan leveren ze gegevens over poliswijzigingen, die invloed hebben op de schadevrije jaren, direct aan het centrale systeem. Denk hierbij aan zaken als de startdatum van de verzekering, claims bij schade, beëindigingen van verzekeringen en adreswijzigingen.

Nieuw is ook dat de schadevrije jaren per maand worden bijgehouden, in plaats van de jaarlijkse registratie. Schadevrije maanden kun je vervolgens meenemen als je een nieuwe verzekering afsluit. Overigens houdt dit niet automatisch in dat je na het claimen van schade er minder op achteruit gaat qua premie.

Voordelen voor jou als verzekerde
Het grootste voordeel is dat je in de nieuwe situatie realtime inzicht hebt in jouw aantal schadevrije jaren. Bovendien krijg je meer duidelijkheid over de opbouw van het aantal schadevrije jaren en welke zaken invloed hebben gehad in het verleden. Bij een overstap van verzekeraar hoef je zelf het aantal jaren niet meer door te geven. De verzekeraar heeft ook realtime toegang tot hetzelfde systeem.

Hoe moet het gaan werken?
Het plan is dat iedere klant van een verzekeraar straks een digitale wallet krijgt, gebaseerd op de blockchaintechnologie. In deze wallet staan certificaten met daarop de opgebouwde schadevrije jaren per voertuig. Elk certificaat is gekoppeld aan een specifiek kenteken. Heb je meerdere auto’s verzekerd, dan heb je dus meerdere certificaten in je wallet. De informatie op een certificaat kun je vervolgens gebruiken bij het berekenen van premies en aanvragen van een verzekering.

Uitstel nieuwe systeem
De oorspronkelijke planning was om het nieuwe centrale systeem op 1 juli 2024 in te voeren, met een overgangsperiode van zes maanden voor particuliere polissen en vierentwintig maanden voor zakelijke polissen. Inmiddels is duidelijk dat de invoering met minimaal een half jaar wordt uitgesteld. Het Verbond van Verzekeraars stelt dat van het grootste belang is dat de invoering van het nieuwe systeem soepel verloopt vanwege de impact op verzekeraars, volmachten, verzekeringsadviseurs en verzekerden.

De vraag is of het uitstel van 6 maanden voldoende is voor de introductie van het nieuwe systeem. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Tot die tijd kun je het aantal schadevrije jaren vinden na inloggen bij de verzekeraar.

Lees verder
Verzekeren
Verzekeren
01 mei 2024

Nieuw systeem schadevrije jaren uitgesteld

Wonen
16 / 04 / 2024

Dynamische energiecontracten in trek. Ook iets voor jou?

Bij een dynamisch energiecontract worden de prijzen van gas en elektriciteit rechtstreeks gekoppeld

Vorig jaar kon je bij 20 van de in totaal 49 Nederlandse energieleveranciers een dynamisch energiecontract afsluiten. Inmiddels zijn dit er al 30. Deze toename is ook terug te zien in het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract. Voor stroom staat de teller op 223.000 en wat betreft gas gaat het om circa 280.000 huishoudens. Ben je benieuwd of het ook iets voor jou kan zijn? Verlies de risico’s niet uit het oog.

Bij een dynamisch energiecontract worden de prijzen van gas en elektriciteit rechtstreeks gekoppeld aan prijzen op de groothandelsmarkten. Dit houdt in dat de tarieven die je betaalt continu kunnen veranderen, soms zelfs per uur. Vaak kun je in een app of via de website van de energieleverancier zien wat de tarieven voor die dag zijn. Bovenop dit tarief kan de energieleverancier maandelijkse beheerkosten rekenen.

Tarieven afhankelijk van verschillende zakenAls de vraag naar energie hoog is, bijvoorbeeld tijdens koude winterdagen of piekuren in de avond, dan kan de prijs bij een dynamisch contract vrijwel direct stijgen. Omgekeerd, als er minder vraag is of het aanbod van energie groot is, dan kan de prijs dalen.

Los van vraag en aanbod kunnen politieke en economische factoren veel invloed hebben op de prijs. Voorbeeld is de oorlog in Oekraïne, met destijd een forse stijging van de gasprijs tot gevolg. Ook nu is de energiemarkt in beweging door de onrust in het Midden Oosten. Met name de gasprijzen kunnen hard stijgen en dalen door internationale ontwikkelingen.

Voordelen van een dynamisch energiecontract

 • Profiteren van lage prijzenEen van de grootste voordelen is dat je direct kunt profiteren van momenten waarop de energieprijzen laag zijn. Als je flexibel bent, bijvoorbeeld door je wasmachine te laten draaien als de prijzen laag zijn, kun je flink besparen op je energierekening.
 • Transparantie in prijzenDynamische energiecontracten zijn vrij transparant. Je betaalt wat de markt op dat moment vraagt. Als je de energiemarkt nauwlettend volgt, zie je eenvoudig wanneer je het goedkoopst uit bent.
 • Stimulans voor duurzaamheidAls de prijzen laag zijn, is er vaak een overschot aan duurzame energie. Door je verbruik af te stemmen op deze momenten, draag je bij aan een groter gebruik van duurzame energiebronnen.

Nadelen van een dynamisch energiecontract

 • PrijsvolatiliteitDe keerzijde van de medaille is de onvoorspelbaarheid. Energieprijzen kunnen sterk fluctueren, wat betekent dat je tijdens piekuren of bij een hoge vraag naar energie fors meer betaalt. Dit kan leiden tot nare verrassingen op je energierekening.
 • ComplexiteitNiet iedereen heeft tijd of zin om de energiemarkt continu in de gaten te houden. Bij dynamische energiecontracten is het actief volgen van de tarieven aan te raden. Heb je daar geen zin in, dan ben je wellicht beter af met een vast energiecontract.
 • Variabele kostenBij een vast contract weet je precies wat je betaalt voor gas en elektriciteit. Op basis van je verbruik kun je vrij secuur inschatten wat je maandelijks kwijt bent. Een dynamisch contract biedt minder inzicht in je maandelijkse lasten.

Op langere termijn zijn variabele tarieven gemiddeld genomen lager dan bij een vast contract. De reden hiervoor is dat energieleveranciers geen prijsrisico door hoeven te berekenen in de tarieven. Dit wil niet zeggen dat een dynamisch contact voor iedereen de juiste keuze is. Neem bij je eigen overweging goed de voor- als nadelen mee.

Lees verder
Wonen
Wonen
16 april 2024

Dynamische energiecontracten in trek. Ook iets voor jou?

Bij een dynamisch energiecontract worden de prijzen van gas en elektriciteit rechtstreeks gekoppeld
Zakelijk
16 / 04 / 2024

Financiering voor je bedrijf nodig? 4 mogelijkheden

Geld nodig om jouw bedrijf klaar te stomen voor een volgende stap?

Geld nodig om jouw bedrijf klaar te stomen voor een volgende stap? Er zijn verschillende vormen van zakelijke financiering waarmee je jouw ambities waar kunt maken. Iedere vorm heeft zijn eigen kenmerken. In dit artikel gaan we in op de kenmerken van 4 populaire mogelijkheden.

1. Zakelijke hypotheek
Een zakelijke hypotheek is een voor de hand liggende optie voor de aankoop of herfinanciering van een bedrijfspand. De gebruikelijke looptijd is 10 jaar, met een aflossingstermijn van 20 jaar. Heb je de hypotheek niet binnen 10 jaar afgelost, dan moet je het resterende deel herfinancieren.

Je kunt overigens niet de volledige aankoop financieren met een hypotheek. Voor een deel, bijvoorbeeld 30 procent van de waarde van het pand, heb je eigen kapitaal nodig. Hiervoor kan je eventueel een aanvullende lening afsluiten, mits dit past bij je financiële ruimte. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? We helpen je graag verder.

2. Zakelijke lening
Een zakelijke lening sluit je vooral voor langlopende investeringen of eenmalige grote uitgaven. Denk aan een nieuwe machine, bedrijfsruimte of wagenpark. Na goedkeuring ontvang je het volledige bedrag in één keer op je zakelijke rekening. Anders dan bij een zakelijke hypotheek is er geen sprake van een onderpand op de lening.

Deze leenvorm betaal je in maandelijkse termijnen terug. Die looptijd kan variëren van 3 tot 60 maanden. Kies je voor de maximale looptijd? Dan is je maandbedrag lager, maar betaal je wel langer rente. Hierdoor vallen de totale kosten over de hele looptijd doorgaans hoger uit dan wanneer je kiest voor een kortere looptijd.

3. Zakelijk krediet
Dit is de meest flexibele leenvorm. Handig wanneer je niet precies weet op welk moment je welk bedrag nodig hebt. Dit kan het geval zijn bij de financiering van voorraden of het opvangen van sterke schommelingen in omzet door het jaar heen. Met de geldverstrekker spreek je een limietbedrag af. Vervolgens kun je geld lenen tot dit afgesproken maximum. Alleen over de opgenomen bedragen ben je rente verschuldigd. Wel kunnen er administratiekosten gelden voor het reserveren van het krediet.

4. Crowdfunding
Op verschillende platformen kun je een crowdfunding project starten. Hiermee stel je mogelijke investeerders in staat om geld in je bedrijf te steken. Als tegenprestatie geldt een rentevergoeding of belang in je onderneming. Geld ophalen met crowdfunding heeft voordelen. Zo biedt het de mogelijkheid om investeerders te binden aan je onderneming, zodat ze ambassadeurs van je merk worden. De keerzijde is dat het over het algemeen niet de voordeligste oplossing is. Bovendien zijn investeerders in de huidige markt voorzichtiger geworden met investeren in private bedrijven, wat met name toe te schrijven valt aan de gestegen rente in het afgelopen jaar.

Maak een weloverwogen keuze
De genoemde opties maken duidelijk dat er niet één juiste keus is als je op zoek bent naar bedrijfsfinanciering. Een passende financiering hangt af van je bedrijfssituatie, je doel en toekomstvisie. Ook de financiering zelf bepaalt wat wel en niet mogelijk is. Maak op basis van deze factoren een weloverwogen keuze.

Kun je extra kapitaal gebruiken om jouw onderneming naar het volgende niveau te tillen? We bekijken graag op welke manier dit te realiseren valt. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Lees verder
Zakelijk
Zakelijk
16 april 2024

Financiering voor je bedrijf nodig? 4 mogelijkheden

Geld nodig om jouw bedrijf klaar te stomen voor een volgende stap?
Verzekeren
16 / 04 / 2024

Gouden sieraden in bezit? Dit dekt je inboedelverzekering

De gemiddelde inboedelverzekering dekt ook schade aan sieraden bij diefstal of andere voorvallen.

De goudprijs stapelt record op record in de afgelopen weken. Heb jij sieraden thuis van dit edelmetaal? De waarde hiervan is in de afgelopen tijd sterk gestegen. Zo kan die gouden ketting uit een erfenis opeens veel meer waard zijn. Goed om te checken of je verzekering nog aansluit. Let ook op de voorwaarden van je verzekering. Zo voorkom je na schade of diefstal teleurstellingen omdat de waarde van de sieraden hoger is dan de dekking van je verzekering.

De gemiddelde inboedelverzekering dekt ook schade aan sieraden bij diefstal of andere voorvallen. Wel moet je rekening houden met een maximaal bedrag bij de standaard dekking. Dit maximum verschilt per verzekeraar en loopt voor sieraden uiteen van circa € 5.000 tot € 15.000.

Hoger bedrag verzekeren
Vrij gebruikelijk is de mogelijkheid om de kostbaarheden voor een hoger bedrag te verzekeren dan de standaard dekking. Houd daarbij wel rekening met aanvullende eisen vanuit de verzekeraar. Zo is de kans groot dat je de sieraden in een kluis moet bewaren die minimaal voldoet aan de Euronormering 1143-1 CEN II. Bovendien moet de kluis voldoen aan bepaalde montagenormen en opengebroken zijn voordat je na diefstal een beroep kunt doen op je verzekeraar. Gaat het om een relatief lichte kluis die in zijn geheel meegenomen zou kunnen worden? Mogelijke eis is dat de kluis aan de woning verankerd moet worden.

Bepaal de waarde van je sieraden
‍Voor het verzekeren van kostbare sieraden is een taxatierapport van een erkend taxateur nodig. De taxatiewaarde is bepalend voor de hoogte van een eventuele schadevergoeding door de verzekeraar. Houd er rekening mee dat de taxatie vaak een bepaalde periode geldig is, bijvoorbeeld 6 jaar. Na die periode dien je opnieuw de waarde vast te laten stellen. Doe je dit niet, dan kan de verzekeraar afwijken van de oorspronkelijk getaxeerde waarde.

Uitsluitingen op de dekking
Heb je een goed afgesloten bergingsruimte onder je appartement of een losstaande garage met een stevige schuifdeur? Bewaar waardevolle sieraden niet daar, de kans is groot dat de verzekeraar een bergplaats buiten je woning uitsluit van dekking. Ga je verhuizen en raak je de sieraden tijdens de verhuizing kwijt of worden deze gestolen? Ook dan zal dit voor de verzekeraar reden zijn om niet uit te keren. Andere veel voorkomende uitsluitingen zijn:

 • Deuken of krassen die horen bij normaal gebruik.
 • Schade door slijtage.
 • Schade door reparatie of onderhoud door een niet-deskundige.
 • Schade door overstroming, aardbeving of oorlogsgeweld.

Wat te doen bij schade of inbraak?
Informeer bij schade aan of diefstal van sieraden direct de politie en doe aangifte, vooral in geval van diefstal. Neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Vraag naar de nodige stappen voor het indienen van een schadeclaim. Zorg er in ieder geval voor dat je alle relevante documenten bij de hand hebt. Denk aan aankoopbewijzen, taxatierapporten en foto's van de sieraden.

Heb jij sieraden of andere waardevolle eigendommen in huis? Zorg voor een goede verzekering en check goed in de polisvoorwaarden wat wel en niet onder de dekking valt. Kun je hier hulp bij gebruiken? Laat een bericht achter via het onderstaande formulier. We helpen je graag verder.

Lees verder
Verzekeren
Verzekeren
16 april 2024

Gouden sieraden in bezit? Dit dekt je inboedelverzekering

De gemiddelde inboedelverzekering dekt ook schade aan sieraden bij diefstal of andere voorvallen.
Bezoekadres
Rembrandtlaan 24-C
3723 BJ Bilthoven (route)
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur
© 2024 Oscar Prent Assurantiën BV 
© 2024 Oscar Prent Assurantiën BV 
Design & Bouw door: