Pensioen

Een scheiding en de gevolgen voor het partnerpensioen

01 mei 2024

Een echtscheiding is niet alleen emotioneel een ingrijpende gebeurtenis, maar ook financieel kan het veel veranderingen met zich meebrengen. Eén van de zaken die tijdens het scheidingsproces vaak over het hoofd wordt gezien is het partnerpensioen. Dit terwijl het belangrijk is om dit goed te regelen. We geven alvast een voorzet over welke rechten en plichten er ontstaan en hoe je kunt zorgen voor een goede voorbereiding. 

Partnerpensioen, ook wel nabestaandenpensioen genoemd, is een pensioenuitkering die bedoeld is voor de partner van de pensioengerechtigde na diens overlijden. Dit pensioen kan belangrijk zijn voor de financiële zekerheid van de achterblijvende partner. Bij een scheiding veranderen de uitgangspunten rond het nabestaandenpensioen.

De regeling van partnerpensioen bij echtscheiding
Wanneer je gaat scheiden, wordt het tot dan toe opgebouwde partnerpensioen in principe verdeeld volgens de regels van de Wet Verevening Pensioenrechten bij scheiding (WVPS), tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. Afwijkingen op deze wet kunnen bijvoorbeeld zijn vastgelegd in huwelijkse voorwaarden of een echtscheidingsconvenant. Belangrijk om te benadrukken is dat alleen het partnerpensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk verdeeld wordt tussen de ex-partners.

Rechten en plichten
Na een scheiding heb je als ex-partner in principe recht op een deel van het partnerpensioen van je voormalige echtgenoot. Dit recht blijft bestaan, ook als je ex-partner na de scheiding opnieuw trouwt of een nieuwe partner krijgt. Wat betreft de plichten is het belangrijk dat je als ex-partners elkaar blijft informeren over veranderingen die invloed kunnen hebben op het partnerpensioen. Denk aan hertrouwen of verhuizen naar het buitenland.

Voorbereiding op verdelen partnerpensioen
Om je goed voor te bereiden op de verdeling van het partnerpensioen bij een scheiding, is het verstandig om tijdig alle benodigde informatie te verzamelen over de pensioenregelingen die van toepassing zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 • Start met een inventarisatie
  Begin met een volledige inventarisatie van alle pensioenrechten die jij en je partner hebben opgebouwd, zowel tijdens als buiten de periode van het huwelijk.
 • Laat je informeren
  Het is vaak complex om de exacte waarde en verdeling van pensioenrechten te bepalen. Een pensioenadviseur kan hier duidelijkheid in bieden en helpen bij het maken van afspraken die voor beide partijen eerlijk zijn.
 • Leg afspraken vast
  Leg alle gemaakte afspraken rondom het partnerpensioen duidelijk vast in het echtscheidingsconvenant. Dit voorkomt veel voorkomende misverstanden en problemen in de toekomst.
 • Informeer de pensioenuitvoerder
  Zodra de scheiding is afgerond en alle afspraken zijn gemaakt, moet de pensioenuitvoerder op de hoogte worden gesteld van de scheiding en de gemaakte afspraken. Dit zorgt ervoor dat het pensioen in de toekomst juist wordt uitbetaald.

Het regelen van het partnerpensioen bij een scheiding kan een complex zijn, maar zorgt wel voor helderheid. Zorg voor een goede voorbereiding en voorkom dat het nog geregeld moet worden als de scheiding allang rond is.

Advies op maat ontvangen?

"Voor al uw vragen over een verzekering of een hypotheek staan wij klaar om u te helpen. Neem gerust contact met ons op via telefoon of e-mail. Wij helpen u graag verder."
Contact opnemen

Lees ook...

Bezoekadres
Rembrandtlaan 24-C
3723 BJ Bilthoven (route)
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur
© 2024 Oscar Prent Assurantiën BV 
© 2024 Oscar Prent Assurantiën BV 
Design & Bouw door: